+420 602 652 876 - NONSTOP linka
 
 

Jak si vybrat správnou klimatizaci?

Jak si vybrat správnou klimatizaci?
 

Klimatizačních zařízení je celá řada, existují splity, multisplity, kazetové, mezistropní, nástěnné vnitřní jednotky a všechny tyto ještě v různých výkonnostních a nadstandardních provedeních. V tomto článku Vám poradím, jak vybrat tu správnou klimatizaci a podle jakých parametrů se rozhodovat.

Jak si vybrat správnou klimatizaci?

1. KROK: POTŘEBNÝ VÝKON

Při výběru a návrhu optimálního zařízení pro vaše potřeby je vhodné zjistit potřebný chladicí a případně topný výkon. Potřebný výkon určuje v první řadě velikost místností a také intenzita slunečního záření. Roli však hrají i další faktory, například orientace podle světových stran, účel místnosti a intenzita využití. Důležité je, jaké další zdroje tepla či kolik lidí se v místnosti nachází.

Jak si vybrat správnou klimatizaci?

2. KROK: SPLIT, NEBO MULTISPLIT?

Hlavním faktorem při volbě varianty Split nebo Multi-Split je počet místností, jejich velikost a poloha v objektu.

Single Split systém 1:1 se skládá z jedné venkovní a pouze jedné vnitřní jednotky, které jsou propojeny Cu (měděnými) rozvody.

Oproti tomu u Multi-Split systému je k jedné venkovní jednotce připojeno dle potřeby až 5 vnitřních jednotek. Varianta Multi-Split je ideální pro více místností nebo pro vícezónové použití ve velkých místnostech. Hlavními výhodami jsou menší počet venkovních jednotek a úspora místa instalace.

Jak si vybrat správnou klimatizaci?

KROK 3.: VÝBĚR VNITŘNÍ JEDNOTKY / JEDNOTEK

Vnitřní jednotka se stává součástí vašeho interiéru a bude vás provázet vaším životem. Vhodné provedení je otázkou vašich priorit!

Vnitřní jednotky se liší nejen výkonem a kvalitou filtrace, ale také designem – rozlišujeme nástěnné, parapetní, kazetové a mezistropní modely. U Multi-Split systémů lze vnitřní jednotky vzájemně kombinovat. Kazetové jednotky jsou ideální tam, kde jsou snížené stropy, do kterých se dají zabudovat. Mezistropní jednotky jsou určeny pro aplikace, kde klimatizační jednotka nemá být vůbec vidět, s možností instalace nad snížený podhled nebo do vedlejší místnosti. Parapetní a nástěnné jednotky, nejčastěji používaná provedení, jsou ideální nejen pro novostavby, ale i pro dodatečné instalace.

Jak si vybrat správnou klimatizaci?
 
Nonstop linka + 420 602 652 876
Sociální sítě Facebook, Instagram